--- Title: Obstaja ženska Description: Besede zapatističnih skupnosti na pohodu proti uničenju narave. Date: 2021-09-26 Teaser: dunaj24sep.jpg --- ![Pohod proti uničenju narave](%assets_url%/dunaj24sep.jpg)

## Obstaja ženska Besede zapatističnih skupnosti na pohodu proti uničenju narave. Posredovane z glasom tovarišice Libertad na Dunaju, Avstrija.

24\. september 2021, Dunaj, Avstrija. Dober dan. To so naše skromne besede v obliki kratke zgodbe: *Obstaja ženska.* *Barva njene kože ni pomembna, saj je vseh barv.* *Njen jezik ni pomeben, saj razume vse jezike.* *Niti njena rasa, niti njena kultura nista pomembni, saj vsi načini življenja živijo v njej.* *Njena velikost ni pomembna, saj je ogromna in kljub temu jo je možno prijeti v eno roko.* *Ta ženska je vsak dan in v vsakem trenutku napadana, tepena, ranjena, posiljena, zasmehovana in prezirana.* *Moški uveljavlja svojo moč nad njo.* *Vsak dan in vsako uro, ona prihaja k nam.* *Kaže nam svoje rane, svojo bolečino, svojo žalost.* *In mi ji damo zgolj besede tolažbe in pomilovanja.* *Ali jo ignoriramo.* *Morda ji kot miloščino damo nekaj za oskrbo njenih ran.* *Toda moški nadaljuje s svojim nasiljem.* *Vsi vemo, kako se to konča.* *Ona bo umorjena in z njeno smrtjo bo umrlo vse.* *Mi lahko nadaljujemo s tem, da ji dajemo zgolj besede spodbude in zdravila za njene rane.* *Ali pa jih lahko rečemo resnico: edino zdravilo, ki jo lahko povsem ozdravi je, da se sooči s tistim, ki ji povzroča rane in ga uniči.* *Vedoč to, tudi mi lahko stopimo skupaj z njo in se borimo ob njeni strani.* *Me zapatistke vseh spolov tej ženski rečemo 'Mati Zemlja'.* *Kar se moškega tiče, ki jo zatira in poniužuje, mu lahko vsak da katero koli ime, obraz ali obliko, ki ga želi dati.* *Mi, zapatistična ljudstva, temu morilskemu moškemu rečemo kapitalizem.* *In mi smo prišli v te geografije, da bi vprašali, da bi vprašali vas:* *Ali bomo še naprej mislili, da lahko današnje udarce zdravimo z obliži in protibolečinskimi tabletami, tudi če vemo, da bo rana jutri večja in globlja?* *Ali se bomo borili poleg nje?* *Mi, zapatistične skupnosti smo se odločile, da se borimo skupaj z njo in zanjo.* Hvala, da ste nas poslušali. Dunaj. Avstrija, Evropa, planet Zemlja. 24\. september 2021 --- Spremljaj [Potovanje za življenje](https://zapatista.kompot.si/potovanje).