zapatista.kompot.si/content/novice/avtonomija.md

47 lines
4.5 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2021-10-09 04:04:15 +02:00
---
Title: STEBER AVTONOMIJA: Po poteh spominov, zgodb in perspektiv skupnih bojev
Description: Mesto je postalo metafora spomina. .
Date: 2021-10-08
Teaser: avtonomija-3.jpg
---
![Steber avtonomija](%assets_url%/avtonomija-3.jpg) <br><br>
## STEBER AVTONOMIJA: Po poteh spominov, zgodb in perspektiv skupnih bojev
Izhodišče našega prvega skupnega dneva z zapatistično delegacijo je bil nabor spominov. Navidezno prazne prostore - ulice, trge, stavbe našega mesta smo se odločili napolniti z zgodbami bojev, tovarištev, zasedb, praks. Mesto je postalo metafora spomina.
Na ulicah smo poiskali vtisnjene zgodbe mobilizacij, vzajemne pomoči, skupnosti pa tudi preurejanj, izrinjanj in gentrifikacije. To so zgodbe vseh, ki delimo to mesto, vseh, ki smo se preko skupnih bojev povezali iz različnih mest, teritorijev in krajev na sploh, kjer se borimo proti kapitalizmu za boljši svet. Prav tako pa smo na ulicah in trgih našli vrinjene zgodbe tistih, ki to mesto upravljajo na nam tuj, neskupnosten in hierarhičen način. Sprehodili smo se po Ljubljani in v neizbrskanem plevelu med tlakovci iskali semena preteklih in prihodnjih uporov.
Začeli smo na Metelkovi, kjer smo poskusili skok čez ograjo nekdanje kasarne v letu 1993 postaviti v kontekst ter osvetlili, kaj vse mu je sledilo. Procesi gradnje in rušenja avtonomije so vseskozi spremljali ta in podobne prostore po regiji in širše. Nedavno izgubljena Avtonomna tovarna Rog je bila naslednja točka, kjer smo se ozrli v stavbo brez oken in stopnic ter ji za nekaj trenutkov nadeli vse to in več. Govorili smo o prostorih, brez katerih ne bi bili, kjer smo in ne bi bili, kar smo danes. O avtonomnih prostorih kot stičiščih bojev, viru naslavljanja logike in politike izkoriščanja ter zatiranja, kakor tudi o prostorih šole drugačnega življenja v praksi.
Sprehod smo nadaljevali po že tradicionalnih trgih, kjer smo in še začenjamo proteste, shode, povorke in sprehode. Na Prešernovem trgu smo prisluhnili zgodbi Mladinske aktivistične organizacije in njihovih prvih korakih političnega organiziranja. Na Kongresnem trgu smo dohiteli mobilizacijo NE NATO! in ji sledili vse do Moderne galerije do vstaj leta 2012.
Prijetnemu pikniku v Tivoliju je sledil tematski sklop študentskih bojev in drugih bojev na področju izobraževanja, kjer smo se spomnili mnogih poskusov ohranjanja »avtonomne« univerze ter prisluhnili tistim, ki zgodbe političnih študentskih skupnosti od spodaj pišejo danes. Premiku do navidezno nepomembne stavbe borze so sledili spomini na gibanja, katerih začetki segajo pred tisti oktober, ko se je postavil prvi šotor pred Bojzo in na tista, ki so mu sledila. Zgodbe direktnega socialnega dela, deinstitucionalizacije ter utrinki iz same večmesečne zasedbe, ki je dala zagon novim kolektivitetam in stkala tovarištva, ki trajajo še danes, so se zvrstile v prekratkem času, da bi lahko zaobjeli vse. Ob koncu dneva smo se dotaknili še upravljanja z migracijami, kar je bila tema, ki je bila podrobneje obravnavana ob Kolpi v prihajajočih dneh. Mimo azilnega doma na Kotnikovi smo se vrnili do začetne točke sprehoda na Metelkovsko dvorišče.
Na igrišču, ki ga skušajo mestne oblasti odtujiti avtonomni coni, smo ob vizualnih utrinkih naših bojev prisluhnili zgodbam upora iz Lakadonskega gozda, ki rišejo popolnoma svoje barve in oblike ter zavzemajo drugačne in vendar iste prostore v boju proti kapitalizmu. Izvedeli smo več o začetkih zapatističnega političnega organiziranja, rekrutaciji, pomembnih odločitvah, ki so vodile v vstajo in kasneje strukturo avtonomnih skupnosti, ki jo poznajo in živijo zapatistke in zapatisti danes.
To je bil naš prvi dan skupaj. Z vedenjem, da že obstaja antikapitalističen prostor, iz katerega vsi izhajamo, smo začeli preko prvih skupnih korakov, spoznavanj, pogovorov in vprašanj razporejati podobe, zgodovino, izkušnje in predloge po prostoru, ki smo ga v nekem trenutku imeli možnost tudi fizično deliti. In ki mu pravimo Ljubljana.
Ob vseprisotnem občutku prekratkosti dneva smo sicer pozabili vprašati, kateri prostor bi zapatistke in zapatisti izbrali za metaforo njihovih spominov. Morda ugotovimo, če in ko jih obiščemo v njihovih skupnostih.
23/09/2021, Ljubljana.
*Koordinacija za zapatistično srečanje v Sloveniji (Balkanska pot)*<br><br>
![Avtonomija](%assets_url%/avtonomija-2.jpg)
![Avtonomija](%assets_url%/avtonomija-1.jpg)
<br><br>
---
Spremljaj [Potovanje za življenje](https://zapatista.kompot.si/potovanje)<br><br>